Isztambul Törökország legnagyobb és legnépesebb városa rengeteg látnivalóval rendelkezik. A Boszporusz két oldalán elterülő város, Törökország gazdasági, de kultúrális, és művészeti központja is egyben. A föld egyik legnépesebb városa, így készülj fel a tömegre bármit is néznél meg Isztambulban. Az alábbiakban öt olyan látványosságot mutatok be, amelyeket nem szabad kihagyni, ha az ember Isztambulba látogat:

Hagia Sophia - Isztambul
Forrás: Wikipedia – Hagia Sophia teljes pompájában

1. A Hagia Szophia

A Hagia Szophia, amely az egykori Bizánci Birodalom főtemploma volt, ma múzeumként működik. Az épület belsejének csodálatos freskói, a mozaikok, a csempék és az oszlopok egyszerűen lenyűgözőek.

Az épület történelmi jelentősége kiemelkedő. 537 óta áll ott, bár előtte többször lerombolták és újáépítették a helyén álló templomot, mely az egykori Római Birodalom egyik legfontosabb vallási épülete volt. Emléket állít a kereszténység és az iszlám kultúrája közötti kapcsolatnak. Fel lehet rajta fedezni a török uralom alatt álló területek kultúrájának alakulását.

Mecsetként is használták, majd 1935-ben Atatürk nyitotta meg múzeumként. 2019-ben az elnök Erdogan jelentette be, hogy visszaállítják mecsetté.

Topkapi Palota
Forrás: Wikipedia – A topkapi palota tekintélyt parancsoló kapuja

2. A Topkapi palota

A Topkapi palota a török szultánok régi rezidenciája volt, ma pedig múzeumként működik. A palota gyönyörűen karbantartott kertjei, a gyönyörűen berendezett szobák, a kincstár és az egyedi török kerámia műtárgyak mindenkinek lenyűgözőek lesznek.
A palota, amelyet a Bospór-folyó partján építettek, az oszmán szultánok rezidenciája volt több mint 400 éven keresztül. Az épületet számos építészeti stílus jellemzi, beleértve az oszmán, perzsa és szíriai hatásokat.

A palota területe több mint 700 000 négyzetméter, és rengeteg látnivalót tartalmaz, beleértve a szultánok lakosztályait, a kincstárat, a hamamot, a dzsámit és a kertet. A Topkapi Palota kincstára egyedülálló, rengeteg aranyat, gyémántot és egyéb értékes tárgyat tartalmaz, beleértve az oszmán szultánok trónját és az iszlám világ egyik legértékesebb koronáját, Szulejmán Koronáját.

A palota hamama egy történelmi fürdő, amelyet az oszmán szultánok és a palota lakói használtak. A hamam ma is használatban van, a látogatók megtekinthetik és fürödhetnek is.

A dzsámi a palota egyik legszebb része, amely egy fedett terasz, amelyről gyönyörű kilátás nyílik a Bospór-folyóra és az ősi Istanbulra.

A palota kertjei is varázslatosak. Az odalátogatók sétálhatnak és pihenhetnek a zöldben a csobogó források mellett, miközben a lenyűgöző történelmi Isztambul veszi őket körbe.


A Nagy Bazár Isztambulban
Forrás: istanbul.com– A Nagy Bazár – itt tényleg minden megtalálható

3. A Bazár negyed

Azon kívül, hogy ezen a helyen mindent megtalálsz, a fűszerektől kezdve, bármilyen élelmiszeren, mézen át, a ruhákon, ékszereken, kerámiákon túl egészen egzoktikus csipkézett és börtermékeket vagy akár elektronikákat, a varázslatos színek és az eszméletlen hangulat igazán egyedi és lenyűgöző ebben a helyben. Ha erre jársz mindenképpen vegyél valamit, és ne felejts el alkudni az árán, mert már már sértés, ha nem teszed. Ne aggódj, csődbe nem fognak menni, ha sokat alkudsz az eredeti áron, mert még így is vagy kétszer annyiért fogja odaadni áruját, mint az a sarki boltban kerülne.

A boszporusz
Forrás: turkinfo.hu – A boszporusz fényei este

4. A Boszporusz

A Boszporuszi híd, amely Isztambul két részét, és egyben Európát és Ázsiát köti össze, valószínűleg az egyik leglátványosabb látnivaló Isztambulban. A hajózás a Boszporuszon, és a táj szépsége, amelyet látni fogunk, valószínűleg az egyik legemlékezetesebb része lesz az utunknak. Aki látta, az biztosan emlékszik a Fazilet asszony és lányai első részében a jelenetre, ahol a Boszporuszun hajóval kel át Fazilet lányaival. Ázsia és Európa között kompozni valami ilyesmi érzés: szemet gyönyörködtető, felemelő, de a szíved a két part között valamiért bánattal van tele. Talán az emberek, akikkel utazol, vagy az, hogy milyen kicsik is vagyunk ebben a világban teszi, akárhogy is semmi pénzért nem hagynám ki.

Szulejmán-mecset, Isztambulban
Forrás: Wikipedia – A Süleymaniye mecset gyönyörű kék kupoláival

5. A Süleymaniye mecset

A Süleymaniye mecset vagy ismertebb nevén a Szulejman-mecset, amely Isztambul második legnagyobb mecsete nem csak egy mecset a sok közül. Sinan mester építette I. Szulejmán parancsára. Szulejmán nyughelye is ebben a mecsetben van. Többször fel kellett újítani a történelem során a különböző háborúkban ért találatok és rombolás miatt, de mindegyik alkalommal neves mesterek, hol Velencei, hol török mesterek dolgoztak a felújításon. Ettől még egzotikusabbá vált, mert Európa különböző területeinek stílusjegyeit hordozza a történelem különböző idejéből. A török sorozatokban is rendszeresen mutatják, nem véletlenül: egyrészt az épület pompája miatt, másrészt, mert az épület különböző részeiben más dolgok is találhatóak. A hamam (Török fürdő), az iszlám iskola, a Kórház vagy a konyha is megtalálható a hatalmas építményben.

Ha tetszett az összefoglalónk, és szívesen látnátok még hasonló cikkeket, akkor kérlek írjátok meg kommentben.