Kurulus: Osman – (2019 – ) IMDb 7.8

A sorozat 2019-ben került először adásba és azóta már 2 évadot (összesen 64 részt) megélt, illetve hamarosan érkezik majd a 3. évad is – ha minden igaz 2021 augusztusában kezdik el felvenni az új évadot. A sorozat főszereplője, a Végtelen Szerelemből (Kara Sevda) már jólismert Burak Özçivit.

Egy Isztambul melletti településen, Riva nevű településen, mely közigazgatásilag még Isztambul-hoz tartozik, forgatták a sorozatot.

Remek fogadtatást kapott Törökországban. 2019-ben a negyedik heti adás rekod mennyiségű nézőtt vonzott a TV elé, hogy a helyi ATV nevű TV csatornán láthassa az új részt.

Érdekesség

Ahogy az előzmény sorozat a Dirilis: Ertugrul se, úgy a Kurulus: Osman sem kizárólag szórakoztatás céljából jött létre. Állítólag a politikának is volt szerepe egyrészt a téma kiválasztásában, másrészt abban, hogy a sorozat hogyan valósuljon meg – valószínűleg ezért is jöhetett létre egy meglehetősen nagy költségvetésű és szemet gyönyörködtető képi világú sorozat. Törökországban ugyanis a Török Statisztikai Hivatal egy 2015-ös jelentése alapján a törökök közel 95%-ának a kedvenc munkán kívüli időtöltése a TV nézés, átlagban 5 és fél órát töltenek TV nézéssel egy nap. Így nem meglepő, hogy a sorozatoknak igencsak nagy jelentősége van az emberek életében, amit mind a politika, mind a reklám cégek próbálnak kihasználni.

Cselekmény

A sorozat Osman Bey-ről Ertugrul Gazi fiáról az Oszmán birodalom alapítójáról szól.

A cselekmény bemutatja Osman belső és külső hatalmi viszályait, ahogy megalapítja majd irányítja az Oszmán birodalmat. A Bizánccal és Mongolokkal folytatott háborúin kívül láthatjuk, hogyan vívja ki a függetlenséget az Ikóniumi Szultánsággal szemben és alapít országot a törököknek.

Küldetése során Oszmán ármányoknak, árulólnak van kitéve, de hűséges társai, családja és barátai átsegítik őt minden akadályon.

Előzmény

A sorozatot megelőzte, vagy inkább felvezette, az Oszmán apjáról szóló 5 évados sorozat a Diriliş: Ertuğrul. Az apjáról szóló sorazat utolsó részében apja háborúja a Mongolokkal amit a történelemben csak úgy ismerünk, mint a Berke-Hulagu háborút a Mongol birodalom négy részre – Khánságra – szakadásával zárja. Oszmánnak, már csak az egyik Khánsággal kell, majd megküzdenie a függetlenségért.

Szereplők

Főszerepben Burak Özçivit, akit ismerhettek már, mint a Végtelen szerelemből Kemal-ja, de játszott a Szulejmán-ban is, – ami ugye be is került a 10 Legnépszerűbb romantikus török sorozat listánkba – mint Malkocoglu Bali Bey.

Nurettin Sönmez, mint Bamsi Beyrek szerepel sorozatban, korábban a Dirilis: Ertugrul, vagyis ennek a sorozatnak az előzmény sorozatában alakította ugyanezt a karaktert. Őt leginkább ezekből a sorozatokból lehet ismerni.

Özge Törer, Osman első feleségét – Bala Hatun-t – alakítja.

Yıldız Çağrı Atiksoy, Osman második feleségét Malhun Hatun-t játsza. Korábban Az Idő Sodrása című sorozatban kapott főszerepet.

Díjak

2020-ban a Turkey Youth Awards nevű gálán kapott több jelölést is a sorozat és szereplői, olyanokra, mint

Legjobb TV sorozat, Legjobb Női szereplő – Özge Törer, Legjobb Férfi szereplő – Burak Özçivit, Legjobb Női mellékszereplő – Aslihan Karalar és Legjobb Férfi mellékszereplő Nurettin Sönmez.

A sorozat megtekinhető feliratosan a Youtube-on erre a linkre kattintva:

https://youtube.com/playlist?list=PLCuVYHE7O2A0XGkdhaU_M4-IkEIq5hSOQ

Ha tetszett a Kurulus: Osman, akkor ezek a sorozatok is elnyerhetik a tetszésedet

Dirilis: Ertugrul

Mely lényegében az előzmény története ennek a sorozatnak, így egészen magától értetődő, hogyha tetszett a Kurulus: Osman, akkor ezt mindenképpen látnod kell. Egyébként néhány szereplőt át is emeltek a Kurulus: Osmán-ba.

Előzetes a Youtube-on: Dirilis: Ertugrul – előzetes – angol felirattal

Uyanis: Büyük Selcuklu (A nagy szeldzsukok: Az igazság őrzői)

Hasonlóan látványosra sikeredett sorozat, akárcsak a Kurulus: Osman vagy a Dirlis: Ertugrul. Ha a látvány és a kor amiben a sorozat játszott, az ami igazán megfogott téged a Kurulus: Osman-ban, akkor mindenképpen ajánljuk neked az Uyanis: Büyük Selcuklu című sorozatot.

Előzetes a Youtube-on: Uyanis: Büyük Selcuklu (A nagy szeldzsukok: Az igazság őrzői) – előzetes – angol felirattal

Mendirman Jaloliddin

A középkori háborús zsáner egy újabb alkotása, mely még annyira új, hogy sajnos nem elérhető feliratosan egyelőre sehol. Azonban, amint elérhető lesz, nálunk találsz majd róla részleteket, hogy hol tudod megtekinteni. A képi világa mindenesetre beszédes.

Előzetes a Youtube-on: Mendirman Jaloliddin – eredeti nyelvű előzetes

Neked hogy tetszett a sorozat? Írd meg Te is véleményed a sorozatról a komment szekcióban.