A “Sıla” című televíziós sorozatot Gül Oğuz rendezte, és 2006-ban kezdték el sugárzását az ATV-n és az ATV Avrupa (Európában). A sorozat eredetileg 2006-2008 között vetítették. Népszerűvé és sikessé azonban csak akkor vált, amikor 2010-ben az Arab Világban elkezdték sugározni. Sıla volt az egyik legnézettebb török tévésorozat Szerbiában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában, minden rekordot megdöntve. A sorozatot több országban is sugározták, köztük Görögországban, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Észak-Macedóniában, Romániában, Bulgáriában, Chilében, Kolumbiában és Brazíliában. Néhány országban a sorozat megdöntötte a csatorna nézettségi rekordjait, ami a széles körű népszerűségét jelzi.

Sila dizi története

Sila egy gazdag isztambuli családnak adott lány. Biológiai szülei eladták őt, mert beteg volt. Később biológiai apja, Celil, és testvére, Azad, akiket halottnak hittek, eljönek érte, azt állítva, hogy anyja nagyon beteg, és látnia kell őt, mielőtt meghal. Azonban az igazság az, hogy Boranhoz, a Mardin törzs vezetőjéhez, erőszakkal akarták feleségül adni, hogy kiegyenlítsék Azad adósságát, aki Narin-nal, a törzs vezetőjének húgával való elszökése miatt menekült el. (A Mardin törzs hagyománya szerint, ha valaki elrabol egy lányt vagy elszökik vele, akkor vagy mindkettejüket meg kell ölni, vagy a fiú családjának egy lányt kell adnia cserébe.)

Sila és apja Mardinba utaznak, hogy találkozzanak Sila családjával, de néhány nap múlva az apjának sürgős munkája miatt vissza kell térnie Isztambulba. Sila azonban úgy dönt, hogy marad még egy kicsit. Úgy hiszi, hogy testvére, Azad esküvőjét ünneplik, az ő visszatérésével együtt. Azonban a valóság az, hogy az ünneplés oka nem a visszatérés vagy Azad esküvője, hanem Sila és Boran, a Mardin törzs vezetőjével köttetendő házasság. Mardinson tartózkodása alatt Sila nyomásnak van kitéve Boran szülei részéről, de segít szolgálójának és barátjának, Ayse-nek, és igyekszik megváltoztatni a törzsi szokásaiból eredő igazságtalanságokat. Sila Narin-nal és Azad-dal elszökik Isztambulba. Boran hajlandó mindent megtenni a hagyomány betartása érdekében: megölni a “feleségét” és a testvérét, valamint annak férjét, Azad-ot. Mert a hagyomány azt írja elő, hogy Sila halállal lakol, ha elszökik.

Sila és Boran szövevényes és romantikus kapcsolata azonban csak a sorozatot megnézve érthető meg igazán.

Szereplők

  • Cansu Dere mint Sila Sönmez/Özdemir/Genco – Boran felesége, Bedirhan anyja, Bedar és Celil lánya, Azad, Dilan és Emir testvére
  • Mehmet Akif Alakurt mint Boran Ağa/Boran Genco – A Mardin törzs vezetője
  • Zeynep Eronat mint Bedar Sönmez – Celil felesége
  • Menderes Samancılar mint Celil Sönmez – Bedar férje
  • Fatoş Tez mint Kevser Genco/Kevser Hanım/Hanım Ağa – Firuz Ağa felesége, Boran és Narin anyja
  • Fatoş Sezer mint Mehveş – Bedar testvére
  • Muhammed Cangören mint Zinar Genco – Firuz Ağa testvéré, Cihan és Dilaver apja, Boran és Narin unokatestvére
  • Kartal Balaban mint Emre Türkoğlu – Sila barátja és szerelme, Kenan fia
  • Devrim Saltoğlu mint Cihan Genco – Zinar fia
  • Cemal Toktaş mint Azad Sönmez – Bedar és Celil fia

Megtekinthető

Eredeti nyelven, felirat nélkül:

https://www.youtube.com/@siladizi

Felirattal:

Hamarosan!