Diriliş: Ertuğrul – (2014 – 2019) IMDb 8.0

A sorozat 2014-ben indult és 5 évad után vette át tőle a folytatást Ertugrul történet szerint fiáról Osmánról készült sorozat a Kurulus: Osman. Érdekesség, hogy a sorozat főszereplője, Engin Altan Düzyatan a törökországi Az 50 Milliós Játszma című TV műsör házigazája is volt.

A sorozat első próba adása volt az aznapi legnézettebb műsor. Törökország miniszterelnöke Recep Tayyip Erdoğan többször kilátogatott a sorozat forgatására családjával. A sorozatra többen csak, mint a török Trónok harcára hivatkoztak, rajongói között olyan emebereket tudhatunk, mint Venezuela Miniszterelnöke Nicolás Maduro vagy Malaysia királynője Tunku Azizah Aminah Maimuna Iskandariah.

A sorozatot többen kritizáltál azért, hogy nem követi hűen az Ottomán Birodalom kialakulásának történetét. Professzor Burak Ozcetin úgy látja: “Jó úton haladnak a sorozat készítői, hogy újraírják az Ottomán történelmet a jelenkori török nép számára.”

Olyan sikeres volt a világ több pontján is, hogy, mint a valaha volt egyik legjobban exportált török sorozatot tartják számon.

Cselekmény

A sorozat Ertugrulról, egy 13 századi harcosról szól, akit korának egyik legismertebb harcosaként tartottak számon, illetve úgy, mint Osman – az Ottomán birodalom alapítójának – édesapját. Egy ambíciózus embert láthatunk majd, aki békét és igazságot akar teremteni népében. Egyik oldalról a keresztesekkel, másik oldalról a Bizánciakkal és még egy könyörtelen Mongol hordával, is háborúznia kell mindezért. Mindeközben pedig, belső harcot vív magában, a sorsa és szerelme közti választása miatt. Az első részt 1 hónapon alatt vették fel. A teljes sorozatban összesen 5000 ember játszott.

Forgatás

A sorozatot nagyrészt két helyszínen az Isztanbulhoz közeli, de még Isztanbulhoz tartozó kistelepülésen Riva településén forgatták (1. éved, 2. évad, 5. évad), illetve Nevşehir településén (3. évad, 4. évad). Csupán a sorozat első részén 60 ember dolgozott 4 hónapon át, a jelezekhez pedig, mintegy 4000 négyzetméter anyagot használtak fel. A sorozat szereplői 3 hónapon át tanulták a lovaglást, a kardvívást és az íjjazást.

Szereplők

A főszerepben Engin Altan Düzyatan láthatjuk. Engin a sorozat befejezte után a Kursun című 7 részes akció, dráma TV sorozatban kapott ismét főszerepet, mely sajnos nem lett annyira népszerű. Talán a megoszló vélemények miatt nem lett annyira befutott, minden esetre hamarosan írunk róla, addig is, ha tehetitek adjatok neki egy esélyt.

Hayme szerepében Hülya Darcan – Ertugrul anyját alakítja. Nemrég a Remények földje című sorozatban láthattátok ismét, mint mellékszereplő.

Esra Bilgiç, mint Halime Hatun vagyis Ertugrul első felesége. A 2020-tól vetített Ramo című sorozatban kapott az Ertugrul után főbb szerepet.

Hande Soral, mint İlbilge Hatun – Ertugrul második felesége. Őt szintén a Remények földje című sok díjat elnyert sorozatbat láthatjuk ismét viszont, újfent mellékszereplőként.

Nurettin Sönmez-t, aki Bamsi Beyrek-et alakítja a Dirilis: Ertugrul-ban, a Kurulus: Osman-ban, tehát a sorozat folytatásában ugyan ezzel a szereppel ment tovább.

Díjak

Elképsztő mennyiségű díjra jelölték, amiből kilencet haza is vitt a sorozat.

2016-ban a Golden Palm Awards nevű eseményen a Legjobb TV sorozat kategóriában vihettek el díjat, a Legjobb TV sorozat férfi szereplője kategóriában Engin Altan Düzyatan kapott díjat, a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Ayberk Pekcan-t díjazták, illetve a Legjobb TV sorozat rendezőjének járó díjat Metin Günay vihette el. Ugyanezen az eseményen 2017-ben Metin Günay ismét elvihette a Legjobb sorozat rendezőnek járó díjat.

2017-ben a Pantene Golden Butterfly Awards nevű gálán, a Legjobb TV sorozat-nak hírdették, a Turkey Youth Awards nevű eseményen pedig, a legjobb forgatókönyv írónak Mehmet Bozdag-ot választották, a Legjobb férfi mellékszereplőnek Cengiz Coskun-t hírdették ki, valamint itt is a Legjobb sorozatnak választották a Dirilis: Ertugrul-t.

A sorozat megtekinhető YouTube-on felirattal ide kattintva

Ha tetszett a Dirlis: Ertugrul, akkor ezek a sorozatok is elnyerhetik a tetszésedet

Kurulus: Osman

Ahogy fentebb írtuk, a Dirilis: Ertugrul történetének egyenes folytatása a Kurulus: Osman, így, ha tetszett ez a sorozat, akkor nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a Kurulus: Osman-t is. Egy még nagyobb szabású, eszméletlen elükészületekkel, figyelemmel és büdzsével készült sorozatra számíthatsz, ami mindenképpen hozni fogja az Ertugrul színvonalát.

Illetve, akinek van Netflix előfizetése, ott is el tudja érni a teljes sorozatot

Neked hogy tetszett a sorozat? Írd meg Te is véleményed a sorozatról a komment szekcióban.