1. Leonidas Gyros – Üllői út 214/4, 1191

Ha szereted a gyrost és Budapesten élsz, akkor valószínűleg már hallottál a Leonidas Gyros-ról még ha esetleg nem is látogattad volna meg őket. Én először egy rokonom facebook bejegyzésében hallottam róluk. A facebook görgetését ott abba is hagytam rögtön, mert egészen új gondolat volt számomra, hogy ők, akik a város másik felén laknak miért mennének el az Üllői útig, vasárnap délelőtt, hogy ehessenek egy gyrost. Akkor szembesültem vele, hogy ez nem egy közönséges, hétköznapi gyrosozó, hanem a város leg felkapottabb és legjobbra értékelt gyros étterme. Így már teljesen érthető volt, sőt az én kedvem is megjött, hogy ellátogassak “csak” egy gyros kedvéért a város túlsó végébe. Ha bárkinek eszébe jutna hasonló, ezeket a sorokat olvasva, akkor csak bátorítani tudom, hogy így tegyen, mert igencsak megérte.

Forrás: Facebook

Az étterem tulajdonosa és alapítója egy görög származású úriember, ami – a sztereotípiákkal ellentétben – természetesen nem feltételezi, hogy értenie kell a görög gasztronómiához, azonban ebben az esetben ez valóban így van. Többek között azért is, mert már apja is gasztronómiával, vendéglátással foglalkozott, és a receptek, amikkel itthon is dolgozik, családi receptek, melyek apáról fiúra szállnak. Kosztopulosz Leonidasz athénban kezdte a gyroskészítést, majd Magyarországon folytatta. A hagyományos családi receptet először feldobta egy kis pirospaprikával, majd mivel a magyarok körében a disznóhús – Leo szerint azzal az igazi – nem volt kelendő, így kénytelen volt csirkére váltani. A végeredmény azonban olyan jó lett, hogy nem csak enni jártak és járnak nap mint nap tömegek ide, hanem tanulni is azok, akik szeretnének hasonló ízeket elérni. A listán szereplő több étterem állítólag tőle tanulta el, hogy kell igazán jóízű gyrost készíteni.

Keressétek fel őket itt:

https://www.facebook.com/LeonidasGyros/

2. Gyros Kerkyra Görög Ételbár – Petneházy utca 37-47, 1139

Az étterem már jó ideje létezik, 2012-óta elvileg, bár többször kellett költözniük. Az izek és az eltökéltség, hogy jó minőségű görög ételekkel álljanak elő nem változott az évek alatt. Az jó gyrosost a friss alapanyag, a kultúrált étterem és az autentikus ízek teszik. De ha igazán jó gyrosost kerestek, akkor olyan hely kell, ahol a gyroshúshoz használt fűszerkeveréknek van valami varázsa, olyan, amitől újra és újra vissza akarsz térni. Ez az, amivel több a Kerkyra az átlag jó gyrososnál.

Forrás: Facebook

Itt találjátok őket:

https://www.facebook.com/kerkyra.gyros/

3. Hari Kebab – István utca 6, 1078

A Hari Kebabot 2017-ben indították a Harsányi testvérek a város szívében a VII. kerületben. Azóta rengetegen fordultak meg náluk, de ahogy más beszámolókból is kiderült, egyre többen néznek el hozzájuk az egyedi kebabjukért. A kebab készítést éveken át tanulták el a török származású kebabkészítőtől, de ők nem egyszerűen abban akartak különbözni a többi belvárosi kebabostól, hogy ízletesebb, minőségibb kebabot készítenek, sokkal inkább a teljes élményt akarták éttermi színvonalúvá tenni. És ez meg is valósult. Ha valamiben tehát kimagaslóan jó a Hari kebab, akkor az az éttermi színvonalú étel, és úgy általában az éttermi hangulat, amit sok más gyorsétterem nem akar és nem is tud hozni.

Forrás: Facebook

Nézzétek meg itt is:

facebook.com/harikebab

4. Kyros Yeeros – Grk’s – Görög gyorsétterem – Hegedűs Gyula u. 34, 1136

A XIII. kerület szívében található Kyros Yeeros egy igazán különleges hely több okból is. Az egyik ilyen ok, hogy a helyet egy család üzemelteti, ízig vérig egy családi vállalkozás, ahol a desszertet a nagymama receptje alapján készítik, de az is előfordul, hogy egészen konkrétan a nagymama aki elkészíti a saját receptje alapján. A másik, pedig, hogy az éttermet üzemeltető család Görögországból származik, ahol máig élnek rokonok. Többek között olyanok, akik kint is Gyros készítéssel foglalkoznak és akiktől néhanapján kérnek tanácsot, ha recepten változtatni szeretnének. Egy igazán hangulatos, kedves közeg, ahol mindenképp ki kell próbálni a Gyrost mindamellett, hogy nem csak azt lehet kapni náluk.

Forrás: Facebook

Itt találjátok őket:

https://www.facebook.com/KyrosGyros/

5. Saloniki Gyros Taverna – Haller u. 2, 1096

A Haller utca éppenséggel nem egy idilli hely, hogy ha az ember egy beülős éttermi élményre vágyik, a nagy forgalom és több egyéb más ok miatt. Éppenezért valószínűleg az ott lakókon és az ott dolgozókon kívül, ami nem mellesleg már így egy elég nagy tömeg, más eddig talán nem nagyon fontolgatta, hogy egy gyros-ért ide látogasson. Ez pedig egy nagy hiba, mert nem véletlen, hogy a környék irodistái tömött sorokban állnak a hely előtt ebédidőben. Egy igazán kultúrált, esztétikus, tiszta hely, ahol friss és finom alapanyagokkal dolgoznak nap mint nap. Kimondottan a gyrossal kapcsolatban, ami igazán különleges a fűszerezésen túl, hogy kérhetitek több különböző kiszerelésben, vega, vagy húsimádó módon és akár sajtgolyós pitával.

Forrás: Facebook

Itt olvashattok még róluk:

https://www.facebook.com/salonikigyros/