Yemin Az ígéret poszter
Yemin – Az ígéret

A Yemin (magyar címe: Az ígéret/Eskü) című török sorozat egy lebilincselő történet. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Törökországban már a negyedik évad (2022. április 4-én a 418. rész) fut töretlen népszerűséggel. A sztori nyilván nem olyan lendületes és pörgős, mint egy 30-40 részes drámánál, viszont ezáltal még több izgalomban, fordulatban és jóval kidolgozottabb cselekményben lehet része a nézőnek. Minden évadban megújul, új szereplőkkel, újabb történetszálakkal érik el a készítők, hogy a nézők esténként türelmetlenül várják a folytatást.

Mióta vetítik a Yemin című török sorozatot?

A Yemin török drámasorozat 1. része 2019. február 18-án debütált a Kanal7 csatornán Törökországban. A forgatókönyvet Nazmiya Yilmaz írta, a rendezők Hakan Arslan és Reyhan Pekar. A magyar RTL Klub 2021. január 4-én mutatta be először a szinkronizált változatot, azonban az első évad után sajnos nem folytatták a sorozat vetítését.

Lássuk tehát, milyen cselekménnyel indul a történet!

A sorozat első részének kezdetén megismerjük a jóképű és karizmatikus Emir Tarhunt (Gökberk Demirci), akinek szenvedélye a száguldás, az autó- és motorversenyek – egyszóval szeret veszélyesen élni. Építésznek tanult, a mesterképzést külföldön végezte el azért, hogy apja elvárásainak megfeleljen. Hazatérte óta azonban nem igazán érdekli a családi vállalat. Dolgozik ugyan, de jobban szeret szórakozni, szívesebben éli a milliomos aranyifjak gondtalan életét. Tipikus „anyuka kedvence”, akinek nem kell vállalnia a felelősséget a tetteiért.

Az Isztambulban közismert, gazdag Tarhun család feje Hikmet Tarhun (Berkant Muftuler) eközben megtudja, hogy halálos, gyógyíthatatlan beteg. Hikmet aggódik, mert fia nem hajlandó megkomolyodni, ezért úgy gondolja, ideje közbelépni. El akarja érni, hogy Emir nagyobb felelősséget vállaljon saját maga és mások iránt, így eldönti, megházasítja fiát.  

Hikmet felesége Cavidan asszony (Gül Arcan) rendkívül kapzsi és gonosz, csak az jár a fejében, hogy hogyan tudja megszilárdítani helyét az isztambuli társadalmi elitben. Ennek megvalósítására kiváló lehetőséget lát fia kiházasításában. Cemrének (Ceyda Olguner), Emir gyermekkori barátjának ajánlja fel, hogy kössön házasságot gyermekével. Cemre egy arrogáns, beképzelt, szintén gazdag családból való fiatal nő, aki már régóta gyengéd érzelmeket táplál Emir iránt. Eddig is mindent megtett, hogy Emir közelében lehessen, így mérhetetlen boldogsággal tölti el, hogy Cavidan őt szemelte ki menyének. Ezzel szemben Emir inkább cimborának, mintsem potenciális feleségnek tekinti Cemrét (hopszi ?).

Hikmet házassági ötletével régi barátja árván maradt lányához, Reyhanhoz (Özge Yağız) fordul. Egyedül neki meséli el gyógyíthatatlan betegségét, és megígérteti vele, hogy senkinek nem árulja el titkát. Megkéri Reyhant, hogy házasodjon össze Emirrel és ezzel együtt felajánlja a lánynak teljes támogatását.

Reyhan egy gyönyörű, ugyanakkor roppant szerény és ártatlan fiatal lány, aki Erzurumban, a török hagyományok szerint él. Édesanyja halála óta teljesen magára maradt, így egyedül küzd az élet megpróbáltatásaival.

Mint a legtöbb török sorozatban, itt is feltűnik egy édes kisgyerek (cukiságfaktor?).

A kislány Hikmet öccsének, Kemalnak (Can Verel) a gyermeke. Masal (Cansın Mina Gür) édesanyja halála miatt sajnos nem nagyon kommunikál, de nagyon beszédes a tekintete, cuki a mosolya, egyszerűen imádnivaló kis hölgy. Kettejük életébe Leyla (Münise Özlem) a nevelőnő toppan be, aki talán segíthet apának és kislányának megnyugvást találni. Érdemes egyébként az ő történetüket is figyelemmel kísérni, egy nagyon kedves, megható mellékszállal gazdagítják a sorozatot.

No, de térjünk vissza Reyhanhoz.

A lány természetesen megdöbben, amikor nagybátyja előáll tervével, de tiszteletben tartja a halálos beteg Hikmet kívánságát, és elfogadja az ajánlatot. Felszámolja régi életét, elutazik nagybátyjával új otthonába, ahol bizony nem fogadják kitörő lelkesedéssel.

Cavidan asszony éppen vacsorát szervez Cemre és édesanyja Süheyla (Tugce Ersoy) számára. Reyhant beállítják szolgálónak, akinek már ekkor szembesülnie kell a feléje áradó mérhetetlen rosszindulattal. A házban Hikmeten kívül csak Melike (Esra Çoban) a házvezetőnő és Suna (Sıla Türkoğlu) Emir mozgáskorlátozott húga szimpatizál vele.

Reyhan ráébred, hogy nem neki való ez az élet, el akarja hagyni a Tarhun család otthonát, hogy visszatérjen szülőföldjére. Hikmet úr azonban meggyőzi, sőt megesketi, hogy bármi történjék is, Reyhan nem adja fel és feleségül megy Emirhez.

Hogy mit szól mindehhez a szabadelvű, nőcsábász Emir? Mekkorára kerekedik a förtelmesen rosszindulatú és tervekkel teli Cavidan asszony szeme a hír hallatán? Hogyan tudja majd a kedves, ártatlan, de igen erős akarattal rendelkező Reyhan elviselni a rá váró nehézségeket? Sikeres lehet-e egy előre elrendezett házasság? Kezdd el nézni a Yemin című török sorozatot és garantáltan magával ragad majd a történet. A cselekményszálak, a kifinomult színészi alakítások és a gyönyörű zene minden török drámát kedvelő tetszését elnyerik.